مناسک حج
مناسک حج اصطلاحیست که فقها به اعمال خاصی که حاجیان در اماکن مخصوص در مکه مکرمه و اطراف آن انجام میدهند، اطلاق میکنند.
مناسک حج اصطلاحیست که فقها به اعمال خاصی که حاجیان در اماکن مخصوص در مکه مکرمه و اطراف آن انجام میدهند، اطلاق میکنند. این اعمال بر هر انسان بالغ، عاقل، آزاد و مستطیع یک بار در طول عمر واجب است و وجوب آن فوری بوده و تاخیر از انجام آن گناه کبیره است.
حج در لغت به معنای قصد و آهنگ زیارت است و در عرف شرع به قصد زیارت خانۀ خدا و انجام مناسک حج در ماه ذی¬الحجه اطلاق شده است.
آنچه در این مقاله می خوانیم
- انواع حج- اعمال عمره تمتع
- اعمال حج تمتع
مناسک حج دارای آداب و اعمالی است که بعضی از آنها آداب ظاهری و بعضی باطنیاند که حج گزار قبل از عزیمت باید با آگاهی کامل نسبت به این آداب به سفر معنوی حج مشرف شود.
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:
وَ لِلّهِ عَلَی النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَیْهِ سَبِیلاً وَمَن کَفَرَ فَإِنَّ الله غَنِی عَنِ الْعَالَمِینَ[1]
و خدا را حقّی ثابت و لازم بر عهده مردم است که [برای ادای مناسک حج] آهنگ آن خانه کنند، [البته] کسانی که [از جهت سلامت جسمی و توانمندی مالی و باز بودن مسیر] بتوانند به سوی آن راه یابند، و هر که ناسپاسی ورزد [و از رفتن به آنجا خودداری کند، به خود زیان زده]؛ زیرا خدا از جهانیان بی نیاز است.
حج بزرگترین و با شکوهترین آیین سیاسی و اجتماعی و عبادی مسلمانان در سرتاسر جهان است که با انجام مناسک حج در مسیری مشخص عقاید، اهداف و آرمانهای خود را نشان میدهند. در یک نگاه کلی این مناسک سیر وجودی انسان به سوی خداوند است گه در آن پروردگار جهانیان در مرکز قرار دارد و امت در گرداگرد او به ذکر مشغولند.
انواع حج
حج به سه صورت حج قِران،حج اِفراد و حج تمتع قابل انجام است. حج قِران و حج اِفراد مخصوص ساکنین شهر مکه و اطراف آن است.
مناسک حج تمتع برای مسلمانانی است که از سایر نقاط برای به جا آوردن اعمال به مکه میآیند. اعمال و مناسک در حج تمتع عبارت است از:
الف) اعمال عمرۀ تمتع شامل:
احرام 2- طواف خانۀ کعبه 3- نماز طواف 4- سعی بین صفا و مروه 5- تقصیر
در عمرۀ مفرده پس از انجام این اعمال دو عمل طواف نساء و نماز طواف نساء نیز انجام میشود.
ب) اعمال حج تمتع شامل:
1- احرام 2- وقوف در عرفات 3- وقوف در مشعرالحرام 4- رمی جمرۀ عقبه
5- قربانی 6- تراشیدن موی سر 7- بیتوته در منا در شب یازدهم و دوازدهم ذیالحجه
8- رمی جمرات سه گانه 9- طواف زیارت 10-نماز طواف 11-سعی بین صفا و مروه
12= طواف نساء 13- نماز طواف نساء
پی نوشت ها
[1] . سورۀ آل عمران، آیۀ 97.