eitaa support

حکمت‌های حج در قرآن و سنت

 



 


 


*** یک دقیقه با مشعر ***


 


 


: حریم عشق :


 

 


 


  ......... ........ ....... ...... ..... .... ... .. .   حکمت‌های حج در قرآن و سنت   . .. ... .... ..... ...... ....... ........ ......... 

این مقاله به بررسی اهمیت و فواید حج از منظر قرآن و سنت پیامبر(ص) و ائمه(ع) می‌پردازد.

برخی از حکمت‌های حج عبارتند از :.

 

حج یکی از ارکان اسلام است که برای تکمیل دین و تزکیه نفس واجب شده است.


خداوند در قرآن می‌فرماید: «وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَیْهِ سَبِیلًا وَ مَنْ کَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِیٌّ عَنِ الْعَالَمِینَ» (آل عمران: ۹۷


یعنی: و برای خدا بر مردم حج خانه (خدا) واجب است بر کسی که توانایی راه رفتن به آن را داشته باشد و کسی که کفر ورزد (و حج را ترک کند) خداوند از جهانیان بی‌نیاز است.


 


حج یکی از شعائر الهی است که نشانه توحید و عبودیت خداوند است.


خداوند در قرآن می‌فرماید: «وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ» (الحج: ۳۲


یعنی: و هر کس شعائر خدا را بزرگ دارد، این از تقوای دل‌هاست


شعائر خداوند شامل مناسک حج مانند طواف، سعی، وقوف، رمی جمرات و قربانی است که هر یک از آن‌ها دارای معانی عمیقی هستند.


حج یکی از علائم اسلامی است که نشانه اتحاد و همبستگی مسلمانان است.


خداوند در قرآن می‌فرماید: «وَ أَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجَالًا وَ عَلَىٰ کُلِّ ضَامِرٍ یَأْتِینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ لِیَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَ یَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِی أَیَّامٍ مَعْلُومَاتٍ عَلَىٰ مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِیمَةِ الْأَنْعَامِ فَکُلُوا مِنْهَا وَ أَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِیرَ ثُمَّ لْیَقْضُوا تَفَثَهُمْ وَ لْیُوفُوا نُذُورَهُمْ وَ لْیَطَّوَّفُوا بِالْبَیْتِ الْعَتِیقِ ذَٰلِکَ وَ مَنْ یُعَظِّمْ حُرُمَاتِ اللَّهِ فَهُوَ خَیْرٌ لَهُ عِنْدَ رَبِّهِ وَ أُحِلَّتْ لَکُمُ الْأَنْعَامُ إِلَّا مَا یُتْلَىٰ عَلَیْکُمْ فَاجْتَنِبُوا الرِّجْسَ مِنَ الْأَوْثَانِ وَ اجْتَنِبُوا قَوْلَ الزُّورِ» (الحج: ۲۷-۳۰


یعنی: و در میان مردم برای حج بلند شو تا مردان و زنان بر تمامی وسایل سواره به سوی تو آیند از هر راه دور و دشوار تا برای خودشان فوایدی را ببینند و در روزهای معین نام خدا را بر آنچه از دامان برایشان روزی داده است بخوانند پس از آن بخورید و از آن به نیازمندان و فقرا بدهید سپس تفث خود را بگذارند و نذرهای خود را ادا کنند و بر خانه قدیم طواف کنند این چنین است و هر کس حرمت‌های خدا را بزرگ دارد برای او نزد پروردگارش بهتر است و برای شما دامان جز آنچه بر شما خوانده شده است حلال شده است پس پلیدی بت‌ها را بپرهیزید و سخن دروغ را بپرهیزید.


این آیه نشان می‌دهد که حج یک فرصت برای تجمع و تعامل مسلمانان از سراسر جهان است که می‌توانند از منافع مادی و معنوی حج بهره‌مند شوند و نام خدا را بخوانند و از نعمت‌های او سپاس‌گزاری کنند و به فقرا و مستمندان کمک کنند و وظایف و عهدهای خود را انجام دهند و بر خانه خدا طواف کنند.


حج یکی از مظاهر جهاد در راه خداوند است که نشانه تقوا و ایثار و شهادت است.


پیامبر(ص) فرموده‌اند: «الْحَجُّ جِهَادُ کُلِّ ضَعِیفٍ وَ امْرَأَةٍ»،


یعنی: «حج جهاد هر ضعیف و زنی است».


این حدیث نشان می‌دهد که حج برای آن دسته از مسلمانان که نمی‌توانند در راه خداوند جنگ کنند، مانند زنان و سالخوردگان و معلولان، یکی از راه‌های نیل به درجات عالی جهادی است. حج مقتضی دارد که حاجی از مال و جان و عزت خود برای خداوند فدا کند و با مشقت‌ها و سختی‌های سفر و مناسک حج برخورد کند و با صبر و شکیبایی آن‌ها را تحمل کند و با اخلاص و خشوع آن‌ها را انجام دهد و با احترام و محبت با برادران و خواهران خود در حج رفتار کند و با اعتراف و استغفار از گناهان خود پاک شود و با شهادت و تسلیم در برابر خداوند توحید خود را اثبات کند.


 


حج یکی از موارد تربیتی و تعلیمی است که نشانه ارتقای سطح علمی و اخلاقی مسلمانان است.


خداوند در قرآن می‌فرماید: «لِیَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَ یَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِی أَیَّامٍ مَعْلُومَاتٍ»،


یعنی: تا برای خودشان فوایدی را ببینند و در روزهای معین نام خدا را بخوانند».


این آیه نشان می‌دهد که حج یکی از راه‌های آموزش و تربیت مسلمانان است که می‌توانند در آن از فواید مادی و معنوی حج بهره‌مند شوند. برخی از این فواید عبارتند از: آشنایی با تاریخ و فرهنگ اسلامی، آموزش احکام و مناسک حج، تقویت روحیه اجتماعی و همدلی و همزبانی مسلمانان، ترویج اسلام و دعوت به آن، تبادل اطلاعات و تجارب و مهارت‌ها، انعکاس وضعیت و نیازهای مسلمانان، ایجاد ارتباطات و همکاری‌های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و …


 


حج یکی از معجزات خداوند است که نشانه قدرت و حکمت او است. خداوند در قرآن می‌فرماید: «وَ إِذْ بَوَّأْنَا لِإِبْرَاهِیمَ مَکَانَ الْبَیْتِ أَنْ لَا تُشْرِکْ بِی شَیْئًا وَ طَهِّرْ بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَ الْقَائِمِینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ وَ أَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجَالًا وَ عَلَىٰ کُلِّ ضَامِرٍ یَأْتِینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ»،


یعنی: و (به یاد آور) هنگامی را که ما مکان خانه (خدا) را برای ابراهیم مشخص کردیم که هیچ چیزی را با من شریک مکن و خانه مرا برای طواف کنندگان و ایستادگان و رکوع کنندگان و سجده کنندگان پاکیزه کن و در میان مردم برای حج بلند شو تا مردان و زنان بر تمامی وسایل سواره به سوی تو آیند از هر راه دور و دشوار.


این آیه نشان می‌دهد که حج یکی از معجزات خداوند است که از زمان ابراهیم(ع) تا به امروز ادامه دارد و هر ساله میلیون‌ها مسلمان از نقاط مختلف جهان به سوی خانه خدا حرکت می‌کنند و با یکدیگر همراه می‌شوند و یکپارچه می‌شوند و نماد توحید و عبودیت خداوند را به نمایش می‌گذارند.


این یکی از نشانه‌های قدرت و حکمت خداوند است که هیچ کس نمی‌تواند آن را انکار کند.


 



 


 


.........................................   کلام آخر   .........................................


 


 سایت مشعر یک سایت مذهبی است که به معرفی و آموزش مناسک حج و عمره، به ارائه خدمات و مشاوره برای زائران و متقاضیان حج و عمره، به   انتشار اخبار و رویدادهای مربوط به حج و عمره، به ارائه مطالب و مقالات مفید و جذاب در زمینه حج و عمره و به ایجاد فضای ارتباطی و   تبادل  نظر   بین زائران و علاقه مندان به حج و عمره می پردازد. سایت مشعر با هدف افزایش آگاهی و ارتقای سطح علمی و عملی زائران و   متقاضیان حج و   عمره، با تکیه بر منابع قرآنی و حدیثی و با استفاده از تجربیات و دستاوردهای علمی و فنی روز، با تیمی متخصص و متعهد،   فعالیت می کند. سایت   مشعر از شما دعوت می کند تا با مراجعه به آدرس mashar.hajj.ir ، از خدمات و محتوای این سایت بهره مند شوید و   نظرات   و پیشنهادات خود را   با ما در میان بگذارید. امیدواریم که با کمک شما بتوانیم سایت مشعر را بهتر و کارآمدتر کنیم. برای شما   آرزوی سلامتی و توفیق روز افزون داریم.   اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.